A hatályos (legutóbbi frissítés 2020 május) magyar ill. EU előírás:6/1990.(IV.12.) KÖHÉM rendelet 68.§.(1)
Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel kell szerelni olyan fényjelző berendezésekkel (visszajelző lámpákkal), amelyek jelzik a járműre felszerelt


  a.,első és hátsó irányjelző lámpák - ideértve pótkocsi vontatása esetén a pótkocsi hátsó irányjelző lámpáit is - bekapcsolt állapotát, valamint hibáját (izzólámpa kiégését)

 

 


ENSZ-EGB 48 rendelet (részlet)
Forrás: EUR-Lex (ECE-R48)

  6.5.8     Visszajelző


  A működés-visszajelző kötelező az 1., 1a., 1b., 2a. és 2 b. kategóriájú irányjelző lámpák esetében. Lehet optikai, akusztikai vagy mindkettő. Ha a visszajelző optikai, villogó fényt kell kibocsátania, amely az említett irányjelzők bármelyikének meghibásodása esetén kialszik, vagy villogás nélkül égve marad, vagy észlelhető frekvenciaváltozást mutat. Ha a visszajelző csak hangjelzést ad, akkor annak jól hallhatónak kell lennie és jelentős frekvenciaváltozást kell mutatnia az említett irányjelző lámpák bármelyikének meghibásodása esetén.

   

  Ha a gépjármű pótkocsi vontatására alkalmasfel kell szerelni a pótkocsi irányjelzőjét ellenőrző speciális optikai működés-visszajelzővel, hacsak a vontató visszajelzője nem észleli az egész járműszerelvény bármely irányjelző lámpája meghibásodását.

   

   

   

  6.5.9.     Egyéb követelmények


  A villogási frekvencia percenként 90 ± 30.

   

  A visszajelző lámpának az irányjelző működtetését legfeljebb 1 másodperc, az irányjelző első kialvását  legfeljebb 1,5 másodperc késéssel kell követnie.
  Ha a gépjármű pótkocsi vontatására alkalmas, előírás, hogy a vontató jármű irányjelző lámpáinak működtetése a pótkocsi irányjelző lámpáit is működtesse. Valamely irányjelző lámpa meghibásodása esetén (kivéve rövidzárlat) a többi irányjelzőnek tovább kell villognia, azonban a villogás frekvenciája ez esetben eltérhet az előírttól.

  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

   

   

  Fontos !!!


  Ahogy azt a 6/1990 (IV.12) KÖHÉM rendelet előírja, Magyarországon a vontatmány irányjelzőjének működését és meghibásodását fénnyel kell visszajelezni !


  A magyar szabályozás e tekintetben szigorúbb mint sok más EU-s országé.

   

  1.,
  Ezért téves az a néhány vonóhoroggyártótól és forgalmazótól - hozzá nem értésből vagy anyagi érdekből  - származó információ miszerint elegendő csupán hangjelzéssel visszajelezni a vontatmány irányjelzőjének hibáját ( a csak hanggal jelző elektronikák lényegesen egyszerűbbek, ezért olcsóbbak ).

  2.,
  A széles körben alkalmazott ún. hagyományos visszajelzőjű autók csak izzós utánfutók irányjelzőinek működését jelzik vissza, a nagy ütemben terjedő LED lámpásokét nem !

  3.,
  az autó irányjelző áramkörébe épített ún. kétáramkörös ( dupla áramkörös ) visszajelzők az autók többségének saját irányjelző visszajelző működését is megzavarja, mivel az vontatáskor a jármű első irányjelzőjének meghibásodását nem érzékeli (pl. Citroen Berlingo 1996-2008, Peugeot 206, Partner stb.) így alkalmazásuk balesetveszélyes !!!

   

  Fentiek ismeretében vonóhorog szereléshez olyan elektromos tartozékokat válasszon amelyek megfelelnek a magyar szabályoknak !